Så inreder du ditt drömhem

Det finns delade meningar om hur ett drömhem ska se ut. Konstigt vore det om alla hade samma drömmar, och även ganska tråkigt. Istället finns det lika många alternativ som stjärnorna på himlen. Ibland kan problemet vara att komma på vad som verkligen är ditt drömhem. När du frågar folk som har fina hem så är svaret ganska ofta det samma. Hemmet bara kom till, det var en fråga om flera års utveckling.

En del personer har väldigt klart för sig vad de vill ha i sitt hem. Om de får chansen så kan de direkt skaffa alla de möbler och föremål som ger dem allra störst glädje. Andra har en viss tanke om hur drömhemmet ska se ut. De har inga problem att välja färg och mönster på väggarna till exempel. Eller så väljer de en neutral färg för att deras möbelstil är stark och dominerande. Det viktiga är hela tiden att du tillåts följa dina egna drömmar.

Dekorationer som förstärker intrycket

Du måste ju inte heller ha exakt samma stil i varje rum. Ett stort hus kan gärna vara lite utsvävande i vissa delar. Eller så lämnar du möjligheterna öppna att lägga till något nytt då och då. Det grundläggande möblemanget är inte så lätt att byta ut. Men genom att sätta upp nya gardiner kan du totalt förändra ett rum. En duk eller kuddar i ett visst mönster kan ge en ny känsla.

Detta är vanligt i samband med högtiderna, då du snabbt kan skapa jul-eller påskstämning med några få ingrepp. Du kan hitta påskdekorationer från Bloomsbury Barn. De ger rummet det där lilla extra, och är lätta att ta bort när högtiden är över. Sedan brukar det inte vara långt kvar till nästa speciella tid. Kanhända med ljusare gardiner eller mattor under sommarperioden.

Komma igång med ditt hem

Det kan vara lättare att inreda ett drömhem om du flyttar till ett nytt ställe. Hela huset är som en blank kanvas där du kan måla som du vill. En renovering kan ha samma effekt, det är en chans att byta ut gammalt och skaffa sådant som du verkligen vill ha. Men även om du bor i samma gamla hus och inte har några planer på att flytta så kan du ändå skapa dig det perfekta hemmet. Snygg inredning online är idag lätt att hitta.  

Se dig omkring i ditt hem med öppna ögon. Det är så lätt att bli hemmablind. Att allting förblir det samma bara för att du är van vid det. Och det behöver inte vara något problem. Men kanske finns det saker du skulle vilja ändra på, för att komma närmare din dröm. Om du tycker köksbordet är snyggt men inte trivs där för att lampan är ful så kan lösningen vara en ny lampa. En liten detalj som gör matplatsen mysigare och mer inbjudande.

Nya kuddar i soffan kan också göra underverk. Satsa på den form och tjocklek som du tycker om, och välj sedan ett läckert överdrag. Ett nytt sängöverkast kan totalt förändra atmosfären i sovrummet. Eller så är det faktiskt dags för nya möbler. Om du vill ha en läcker säng ska du unna dig det. För det handlar om ditt hem, den plats där du tillbringar en stor del av ditt liv.

Lev upp till dina förväntningar

Det kan innebära en del arbete för dig själv. Som att måla om den där hyllan som du faktiskt tycker är snygg men vars färg inte riktigt är den bästa nyansen. Eller så kan det handla om mentalt eller känslomässigt arbete. En populär inredningsexpert menar att du bara ska ha saker omkring dig som ger dig en gnista av glädje. Det tar tid och ansträngning att sortera ut allt samman för att kunna ha plats för bara sådant du verkligen trivs med.

När du sedan skaffar nytt kan det löna sig att inte alltid göra impulsköp. Känn efter lite extra och se om den där lyckognistan finns där. Expressen tipsar här om de bästa tipsen för din inredning.  

Det kan ibland vara en fråga om att våga satsa. Något som du känner för men inte är riktigt säker på om det kommer att fungera. Justera sakerna eller möblerna omkring det så att det kan hitta sin plats. Lite som att lägga pussel, fast med större bitar.

Fortsätt arbeta på din dröm

Det brukar ta tid att inreda ett drömhem. Vanligtvis har du de stora sakerna på plats långt innan det känns komplett. För de små detaljerna har stor betydelse. Sedan gäller det också att alla i familjen känner sig hemma. I sovrummen kan ju alla göra mer eller mindre som de vill. Men de allmänna utrymmena bör återspegla hela familjens personlighet. Så inreder du din drömvåning. Läs mer i den här artikeln i Expressen.

I vissa hus verkar möblerna falla på sin plats av sig själva. Det finns inte alltid så stort utrymme för annorlunda val. Ett rum med flera fönster har ofta bara en eller max två ställen där soffan eller sängen kan stå. Om köket inte är så stort måste du ha matplatsen i ett visst hörn. Vilket inte är ett problem, det viktiga är ju att soffan är den du trivs med eller att matstolarna är bekväma.

Ett väl fungerande drömhem

Förutom att vara snyggt måste ett drömhem också vara praktiskt. Det viktiga är inte alltid färger och mönster utan funktionalitet. Vad som gör det till en uppfyllelse av dina drömmar är vanligtvis när dessa element kan kombineras till en helhet. Vartefter som du bor i ett hus så märker du vad som inte riktigt känns bra. Då kan det vara läge att skaffa en ny byrå eller flytta på soffgruppen.

Många tycker det är roligt när ett hem är fyllt av minnen. Dels från allt det som familjen har varit med om. Bilder av barnen som vuxit upp, souvenirer från bröllopsresan och andra minnesvärda semestrar. Men också något som knyter ihop med det förflutna. En stol från mormor, duken som mamma köpte i Portugal, och så vidare.

Ett hem är där ditt hjärta befinner sig brukar man säga. Men det kan också vara värt att skapa ett hem dit hjärtat längtar. Där barnen kan känna sig avslappnade och alla trivs. En oas som du ser fram emot att komma hem till. Ditt drömhem ska uppfylla det du själv och de dina önskar och drömmer om. Tänk därför igenom vad som är viktigast för er och ge dig inte förrän ditt hem återspeglar detta.