Så får husen nytt liv med fasadrenovering

Fasaden är mycket viktig av flera olika anledningar. Naturligtvis bidrar den till husets utseende. Det är den största biten, det du ser allra först. Om sedan omgivningarna också är tilltalande så kommer hela intrycket bli positivt. Du själv känner dig välkommen hem varje dag när fasaden är ren och fin. Dina gäster eller andra besökare får ett gott intryck av dig redan innan de träffat någon.

Men en snygg fasad handlar om så mycket mer än bara utseende, även om det naturligtvis är bra. Det är också en fråga om att skydda huset mot väder och vind. Om fasaden underhålls på rätt sätt så kan ett hus hålla i bra många år till. Den ser till att ingen fukt kommer in, vilket verkligen kan ställa till oreda för hemmet.

Nytta av fasaden

När du renoverar fasaden så höjs automatisk värdet på huset. Och det ganska rejält. För det är ett stort arbete som kan ta lång tid. En del beror på hur stort huset är naturligtvis, och vilket material det är byggt av. Men bra mycket kan också bero på vem du väljer att göra renoveringen. Du vill ha någon som är snabb men ändå noggrann. För då kan fasaden och huset hålla i flera årtionden till. BBM Fasad tar hand om din fasadrenovering i Nacka med omnejd.

I vissa tillfällen kan det ta flera år att renovera en fasad. För ofta så passar folk på att byta ut fönstren samtidigt, skaffa nya stuprännor och se över taket. Det är ju lika bra att göra allt samman när du ändå har arbetare där. Samtidigt brukar det vara tid för de reparationerna eller renoveringarna samtidigt som fasaden ska ses över.  Något du inte gör allt för ofta men som måste göras väl. Du kan få hjälp med fasadarbeten i Solna.

Ny fasad önskas

Det gäller att planera renoveringen noga så den inte drar ut på tiden. För de som bor inne i lägenheterna känns det ibland som en evighet när det är byggställningar och damm i flera månader. De måste ju bo där inne och bara vänta på att det ska bli färdig. En del kan inte öppna fönstren utan måste sitta instängda i huset. Ett år utan utsikt på grund av misslyckad fasadrenovering. Läs mer på den här sidan i Göteborgs-Posten.

Kostnaden kan vara en annan fråga som bör tas med i planeringen. Det är inte alltid som den billigaste lösningen är den bästa, men det måste inte heller kosta allt för mycket. Eftersom fasadrenovering är ett måste då och då så kan det vara bra att ta in olika offerter och jämföra. Se vad som är inkluderat och hur lång tid det kommer att ta. Ett bra tips är att kontrollera referenserna, speciellt med tanke på hur bra de är på att hålla tidsfristerna.

1198-2

En snygg fasad förvandlar huset

Det kan göra stor skillnad när fasaden är renoverad och snygg. Byggnaden får nytt liv och kan ibland bli helt förändrad. Dagens Industri skriver i en artikel om hur klassiska hus får lyft tack vare fasadrenovering. Så även om det kan ta flera år för dessa enorma byggnader så är det väl värt ansträngningen. De kommer att vara täta och hålla i ytterligare 100 år. Det är så viktigt att ingen fukt kommer in. För då kan flera av byggnadens delar ruttna sönder, det är inte allt som är gjort av sten.

Fukt som tränger in kan även leda till mögel. Det är farligt för både hus och människor. Speciellt barn mår dåligt av att andas in dessa sporer och kan utveckla sjukdomar som sitter i bra länge. Inneklimatet är viktigt. Det ska hålla värmen inne och kylan ute, samtidigt som luften måste cirkulera. Om du har en tät fasad som tillåter allt detta så kommer alla att må mycket bättre. Genom att ta hand om fönstren i samband med en fasadrenovering får du en riktig paketlösning. Har de bytts ut nyligen kan du passa på att se över tätningen och karmarna.

Ge ditt hus nytt liv

Det är fult med byggställningar och kan vara jobbigt att leva med. Men när allting tas ner och du ser den renoverade byggnaden så förstår du varför det är nödvändigt. Huset får ett nytt liv. De flesta väljer en liknande färg på fasaden, men det blir ändå skillnad när allt är fräscht och nytt. En renovering tar tid och kostar pengar. Men hela huset stiger avsevärt i värde när det är gjort.

Om det är för mycket oväsen och stök runt renoveringen, eller om det finns mögel, så kan de boende ha rätt till en evakueringslägenhet. Speciellt viktigt är detta för de som jobbar natt eller är känsliga för luftburna partiklar. Barnfamiljer brukar också prioriteras. Det finns lagar som reglerar vem och hur dessa alternativa lägenheter ska erbjudas. Om du inte får information kan du själv kontakta de organisationer som sysslar med dessa frågor.

Att renovera fasaden är ett stort arbete som lönar sig i länden. Det handlar om en investering, ett sätt att förlänga livet på byggnaden. Hela huset kommer att hålla bättre när fasaden fungerar som den ska. Det blir snyggt och propert, vilket är absolut viktigt för en del företag och som även privatpersoner tycker om. Inneklimatet förändras till det bättre, och hela huset kommer att hålla mycket längre. Genom att välja en bra firma för jobbet så kan renoveringen bli gjord i rätt tid utan att kompromissa på kvaliteten.