Så får din kniv användas

De allra flesta människor använder en kniv varje dag. Om inte annat så när du äter eller lagar mat. Men även i andra situationer kan du ha behov av en kniv. Många yrken använder dem hela tiden, som mattläggare eller kockar. De är oumbärliga för den som jobbar i skogen eller tycker om att vara ute och fiska. Listan på när en kniv behövs kan bli riktigt lång. Samtidigt så finns det en hel del restriktioner för när du kan använda kniv.

Det är viktigt att känna till vad lagen säger om knivar. För tyvärr så är de ju inte bara bra till att jobba eller ha en aktiv fritid. Istället är det ett omtyckt vapen för de kriminella. Lätt att bära med sig, kostar inte så mycket och du behöver ingen licens. Förutom att brottslingar gärna halar fram kniven för att slåss så kan faktiskt en kniv ställa till med stor skada om du inte är försiktig. Det är därför ganska förståeligt att det finns regler för när du kan bära med dig en kniv.

Vilken kniv är bäst?

Svaret på den frågan är naturligtvis vad du ska använda den till. De riktigt duktiga kockarna bär med sig en egen uppsättning knivar. Beroende på vad de ska skära så väljer de den rätta. Längden och bladet är perfekta för just den uppgiften. Det samma gäller i alla andra situationer. Ofta lönar det sig att ha flera olika knivar så att du alltid har en som är bra för det du ska göra. Sortiment av infällbara knivar som är väl användbara i hemmet.

Om du ofta har behov av en kniv kan det vara bra att satsa på kvalitet. Tänk efter vilken sort du vill ha och nöj dig inte med det näst bästa. Du kan alltid ha flera stycken, av olika längd och tyngd. De som är infällbara är lätta att ta med sig överallt. Du kan stoppa ner dem var som helst och de kan inte skada någon av misstag. Men ibland så vill du ha en riktigt ordentlig kniv, kanske en som sitter i en slida. Gärna med ett snyggt handtag som gör dig stolt varje gång du tar fram den. Spana in utbudet på https://www.lamnia.com/sv/sc/145/knivar/exklusiva-knivar .

Försiktig så ingen kommer till skada

Tanken bakom lagen om knivar är naturligtvis att skydda folk. Men det är ju inte de laglydiga som gör någon illa. Istället är det tjuvar och psykiskt sjuka som använder knivarna på ett felaktigt sätt. Ibland finns det ingenting du kan göra för att skydda dig, för de finns överallt. Därför ska fällknivar användas varsamt. Läs mer i denna artikel i Göteborgs-Posten.

Men de lagar som förbjuder knivar på offentliga platser har säkert räddat många liv. För folk tänker efter en extra gång innan de tar fram sina knivar. De kan ju bli dömda för mer än ett brott. Till och med de som inte har några dåliga motiv har råkat illa ut. Därför har lagen blivit mer specifik, så att du aldrig kan säga att du inte visste.

Så kan du använda kniven

När får du då bära med dig en kniv? Kan du anklagas och dömas om du har med dig morakniven i fickan på bussen? Svaret är att det beror på situationen. Lagen är ganska klar när det kommer till stiletter och liknande knivar som är tänkta för att slåss med. De får du inte ha med dig på offentliga ställen. Men när det kommer till vanliga knivar så kan det variera. Dagens Juridik rapporterar i en artikel om när kniv får användas.

Bland annat så säger lagen att:

  • De som behöver kniv i sitt yrke kan ha den med sig överallt. Detta inkluderar till exempel poliser och hantverkare. Skulle du stanna till för att lyssna på en gatumusiker eller dylikt på din väg till jobbet så går det också bra, trots att det handlar om en offentlig tillställning. Dock kan du inte ha den med dig om du befinner dig någonstans som inte är direkt relaterat till ditt jobb.
  • Om du har köpt en kniv kan du ta med dig den hem på bussen. Ska den vara en present och är inslagen kan du till och med gå på bio med den. En liknande lag är naturligtvis till för att du inte ska bli dömd bara för att du inte går direkt hem.
  • Ska du på picknick kan du ha med dig kniv. Till och med en ganska rejäl förskärare går bra. Däremot så får du inte ha med dig överlevnadsknivar eller sådana som är till för slagsmål. Ändamålet är det allra viktigaste, även om du naturligtvis kan skada någon med en brödkniv.

Det har varit en del fall när någon blivit anklagade för att ha brutit mot knivlagen när de var på väg hem från en tillställning där de använt den till att skära grönsaker. När saken gick till högsta domstolen blev de frikända. Men det är inte så roligt att gå till rättegång, och du förlorar pengar eftersom du måste ta ledigt från jobbet. Så det allra bästa är att vara försiktig och inte ta med dig kniv hur som helst.

Lagstadgad frihet för alla

Nu är det inte så illa som det verkar. Staten kontrollerar inte alla dina rörelser utan du är ganska fri att använda dina knivar. Det är uppenbart att de försöker begränsa antalet offer eller olyckor. Om det vore helt fritt att ta med dig kniv överallt skulle du säkert känna dig mer osäker utomhus. Som det är nu så har alla en viss trygghet eftersom det är olagligt med vapen. Du kan inte ens bära med dig ett brännbollsträ om syftet är att slåss med det.

Däremot så är du fri att ha med dig din kniv när det finns en god grund till det. Sätt fast den i svångremmen och gå ut i skogen. Ta med dig tält och tändstickor så att du kan spänta ved och göra upp en eld. I alla fall de korta perioder på året när det inte är eldningsförbud. Skär till dina mattor eller vad du än jobbar med utan att tänka närmare på saken. För lagen är ganska klar när den säger att du kan

Däremot så kanske du inte vill ta någon risk med knivar ute på stan. Vare sig du har ett bra motiv eller inte så kan du råka illa ut. Kanske inte alla gånger, men möjligheten finns alltid där. Plus att någon annan kan få tag på din kniv. Tanken är alltså att du ska vara försiktig. Dels för din egen säkerhet men även för andras. Det kostar så lite att tänka efter.