Inredning och trådlöst

Vår bild av ett trivsamt hem är präglad av vår inställning till renlighet och prydlighet. Även om undantag finns så föredrar de flesta när det är städat och snyggt. Och att få det på det sättet handlar mycket om att skapa rätt förutsättningar. Få klarar av att hålla ordning hela tiden. Papper och prylar kommer och går. Det man kan göra är att se till så att de saker man inte flyttar på befinner sig på lämpliga platser, i rätt rum, med de mindre trivsamma detaljerna väl dolda. Här kommer vi in på sladdar och trådlöshet.

Alla moderna hem är beroende av sladdar. Och sladdar ser inte bra ut. Helst gör vi dem så osynliga som möjligt genom att trycka in dem bakom hyllor och skrivbord och verkligen minimera antalet skarvsladdar. En ännu bättre lösning är förstås att ha så mycket trådlös elektronik som möjligt. Själva elektroniken är också intressant här. Det lever fortfarande kvar att vi har en ganska romantisk bild av möbler, såsom fina trähyllor och tjusig soffklädsel, och en ganska oromantisk bild av elektronik. Jag menar, man ställer exempelvis inte in ett par datorhögtalare i ett rum för att försköna rummet.

Eller, gör man inte? Elektronikdesign är något vi underskattar. Medan utseendet på en soffa närmast är viktigare än dess komfortvärde så går man med elektronik oftast närmast uteslutande på tekniska egenskaper och recensioner. Det finns, om vi nu ska fortsätta på högtalar-spåret, tillverkara som tar fram produkter där designen är vald med särskild omsorg, men det är påfallande sällan dessa når de stora kedjorna (t.ex. Elgiganten eller Mediamarkt). Istället är det Logitechs datorhögtalare som når flest kunder, och de är i regel svarta och ganska trista att kolla på.

Så, kort och gott ska man inte ta för givet att elektronik och dess accessoarer behöver utgöra ”negativa men nödvändiga” delar av din inredning.