Inred med designradiatorer – så här gör du

Vad är det?

Först och främst, vad är en designradiator? Glöm de traditionella och alldagliga radiatorerna, nu snackar vi om estetiska mästerverk av världsklass. Radiatorer är inte längre bara ett tråkigt objekt med en praktisk funktion, numera har radiatorerna också sin egen plats i inredningen.

Vilka är alternativen

När det kommer till att välja rätt designradiator till ditt hem är alternativen många och utbudet brett. Förutom att designern är otaliga, finns det också en uppsjö att färger och material att välja mellan. Du kan skräddarsy radiatorn så som du själv vill, så du behöver inte oroa dig över hur den ska passa in med resten av inredningen. När du väljer en radiator måste du också tänka på annat än den estetiska. Att välja var man ska placera en vertikal designradiator är inte riktigt lika enkelt som att bestämma var man ska hänga upp en tavla, eftersom det finns tekniska funktioner och aspekter att ta i beaktande.

Placering av radiatorerna

Placeringen av radiatorerna har inte bara en arkitektonisk betydelse, eftersom radiatorerna också fyller en praktisk funktion. Den bästa platsen för en radiator är oftast under ett fönster, eftersom det då förhindrar att kallras uppstår. Kallras uppstår när kall luft kommer in i rummet genom det nedkylda glaset i fönstret, och faller ner till golvet. Detta leder till ett drag och gör att det direkt känns betydligt kyligare i rummet. Som tur kan en välplacerad radiator sätta stopp för detta.

Vertikala designradiatorer kan å sin sida med fördel placeras i rum där väggutrymmet är begränsat, till exempel i entrén. Den lodräta formen bidrar skapar samtidigt en känsla av höjd, vilket är något som är bra att tänka på när du väljer var du ska placera radiatorn.

Designradiatorer i olika rum

I badrummet är radiatorerna inte bara ett designelement, utan kan också fungera som en handdukstork. De hjälper samtidigt att få bort fukt ur rummet, vilket behövs speciellt mycket ifall ni är flera som duschar länge och ofta i ert hushåll.

I entrén är vertikala designradiatorer är ett populärt alternativ på grund av det begränsade väggutrymmet. Samtidigt ger det en skön och behaglig värme direkt man kommer in till huset, på ett helt annat sätt en till exempel golvvärme.

När du planerar sovrummet är det viktigt att komma ihåg att temperaturen bör vara något lägre än i resten av huset. För en god och avslappnande sömn är 18 grader den optimala temperaturen.

Praktiska fördelar med radiatorer

Designradiatorer är inte bara snygga element som ger ditt hem en modern och trendig känsla. Det finns också andra, praktiska, orsaker till att överväga radiatorer som en värmekälla till sitt hem. Att använda radiatorer i kombination med golvvärme är oftast den mest komfortabla värmelösningen. Samtidigt kan man spara pengar, t.ex. genom att ta tillvara värme från så kallade fria värmekällor (värme från hemelektronik, solljus osv.), något som inte är möjligt med golvvärme på grund av den tröga reaktionstiden.

Här kan du hämta mer inspiration på hur du kan inreda med designradiatorer på cleverheating.se