Inred ditt hem för bättre betyg

Det är många saker som påverkar för vilket betyg man får i skolan. Studiemotivation, hur duktiga lärare man har, om man får privat läxhjälp och om man har föräldrar som har möjlighet att hjälpa till. En del saker går att påverka medan andra är som det är. Men genom att påverka det man kan förbättrar man chanserna för högra betyg betydligt. Ett sätt är att inreda på ett sätt som skapar tydligt och behaglig arbetsro. Det kan man göra genom bland annat:

1. Tyst

Om det inte finns en tyst vrå i huset där man kan göra sina läxor kommer barnen att sätta sig vid matbordet. Men där är det knappast någon studiero även om många barn hävdar att de pluggar bäst med ljud och folk omkring sig. Det kanske snarare handlar om att de inte haft någon möjlighet att testa på något annat.

2. Belysning

När det kommer till belysning är det två saker man bör tänka på. För det första att använda sig av punktbelysning. Det skapar ett starkare sken i böckerna vilket gör det lättare att fokusera på det man läser. Att istället satsa på en stark taklampa ger aldrig samma riktade ljuskäglan som exempelvis en skrivbordslampa kan göra. Men det är inte alltid man ska ha stark belysning. Ska en roman läsas som ett exempel är det bättre att ha en inredd läshörna. Med dämpad belysning, en skön saccosäck och en golvlampa skapas förutsättningarna för många timmars bokläsning. Det ska jämföras mot att sitta på en matstol vid middagsbordet med folk runtomkring som låter och pratar.

3. Prova dig fram

Som med allt så ska man prova sig fram. Kanske läser man läxorna bättre i rum som är näst intill sterila så som i skolan. Då finns det inte mycket som distraherar. Eller är det mysrummet som är bäst? Prova dig fram och inred efter detta. För kom ihåg att inredningen kan vara det sista som krävs för att få det betyg du är ute efter.