Inget bygglov krävs för Attefallshus

Svenska folket är vana vid att ansöka om tillstånd för det mesta. Du måste ha bygglov för att förändra ditt hus, och det kan vara ganska svårt att få lov till att bygga ut. Därför har de nya reglerna för extra byggnader på tomten hälsats med öppna armar. Först kom Friggeboden och nu är det dags för Attefallshusen.

Båda dessa byggnader kan uppföra utan bygglov. Naturligtvis finns det vissa regler som måste följas, men du måste inte alls gå igenom den långa och ibland kostsamma processen att få tillstånd till att bygga. Istället har du möjlighet att smälla upp ett antal mindre byggnader på din tomt. Så länge du redan har ett hus stående på det. Attefallshus är tänkt som ett komplement till redan existerande hus.

Bygga själv eller köpa färdigt?

Det finns flera bra alternativ för Attefallshus. En del föredrar att bygga dem helt själva, allt från ritningar till färdig byggnad. Andra tycker det är skönt med en sorts byggsats, där allt är färdigsågat men du själv spikar upp det. Sedan finns det ett riktigt bekvämt alternativ, nämligen att köpa huset helt färdigt. Dessa hus är väl planerade och många av dem kan användas som permanent bostad. Sommarnöjen erbjuder ett nyckelfärdigt Attefallshus som både är av hög kvalitet och säljs till bra pris.

För allt fler väljer att hyra ut sitt Attefallshus, antingen tillfälligt eller på en mer långsiktig basis. Det kan också vara alldeles utmärkt som en liten gäststuga eller boende för vuxna barn. Du måste ju inte använda den som bod eller förvaringsplats för cyklar och trädgårdsredskap. Även om detta också är mycket vanligt. Istället kan dessa små hus förvandlas till härliga bostäder. Med lite planering och eftertanke kan du få in mycket, trots att utrymmet är begränsat. Du hittar all information du behöver på http://www.sommarnojen.se/.

441-6-2-trevligt-attefallshus-permanent boende

Bra investering för framtiden

Ungdomar och studenter har ofta svårt att hitta bostäder som passar deras budget. Ett Attefallshus kan vara det första steget till eget boende, och det är inte alls illa. I vissa kommuner har det getts tillstånd att ställa upp ett antal av dessa hus tillsammans, som en liten stugby. Med gemensamma tvättstugor kan det vara bekvämt och praktiskt att bo där. Mer plats görs för Attefallshus. Hör mer i detta inslag från Sveriges Radio.

Egentligen är detta ett mycket bra initiativ. När du bor ensam, eller kanske med en till person, så behöver du inte så stort utrymme. Det är klart att det kunde vara skönt med ett extra rum eller större kök. Men när du ser på hur mycket större lägenheter och hus kostar att hyra så blir det genast mer attraktivt med ett Attefallshus. För många så kan det vara första steget ut ur hemmet, ett sätt att komma igång som vuxen och ta hand om sig själv.

Fina alternativ med ett litet hus

Ett Attefallshus kan vara 25 kvadratmeter stort. Det kanske inte låter så mycket men du kan få in en hel del. Speciellt med de modeller som har ett sovloft uppepå. På detta sätt kan du komma upp i nästan 40 kvadratmeters boyta. Lägg sedan till en liten altan utanför, och kanske även ett platt tak med räcke så har du ett ganska rejält hus. Eftersom många Attefallshus står i en fin trädgård så kan du göra mycket med det. En del har ställt upp det så att det skärmas från huvudbyggnaden. Detta gör det lättare att hyra ut det till främlingar, det blir som ett helt separat boende.

Men om du ska använda det till familjen så kanske du ställer upp det lite närmare huset. En del använder det som ett extra vardagsrum. Om du ställer det bredvid altanen så blir det naturligt att krypa in där när vinden blåser eller det regnar. Du kan ha en liten eldstad så att familjen kan grilla korv långt efter säsongen egentligen är slut. Eller varför inte ställa in soffor och kuddar så att du kan bjuda in en massa vänner?

Lätt att bygga hus

Aftonbladet skriver i en artikel om att Attefallshus inte kräver bygglov. Däremot så måste du anmäla att du bygger det. Huset får inte heller stå allt för nära grannens tomt. För att komma undan denna regel kan du be grannen om lov. Om de går med på det så finns det inga problem att ställa huset var du vill. Ska huset användas till permanent boende måste det också uppfylla vissa krav. Men det är ganska naturligt att det ska vara väl rustat om någon ska bo där vintertid.

Det är en fantastisk möjlighet tack vare denna nya lag. Ett Attefallshus är bra mycket större än en liten Friggebod. Detta gör den också lämplig som en rejäl bod. Här kan du få plats med det mesta. Både för trädgårdsarbetet och fritiden. Alla cyklar och mopeder kan lätt ställas in här, i säkerhet mot både elementen och tjuvar. Annars kan du ha både Friggebod och Attefallshus. Det viktiga är att inte de totala kvadratmetrarna överskrides. I övrigt har du ganska stor frihet, och allt utan bygglov.

441-6-3-attefallshus-semesterparadis-god-design

Utnyttja din tomt maximalt

Eftersom det är ganska vanligt med ett normalt stort hus på en större tomt så kan ett Attefallshus verkligen vara en bra lösning. Om du inte får tillstånd att bygga ut villan så kan det lilla huset bli din förlängning. Här kan du lätt få in ett hemmakontor eller gästrum, såvida du inte själv vill sova där. Möjligheterna finns där, så det gäller att använda fantasin. Om du väljer att köpa ett av de nyckelfärdiga husen så finns det ofta mer utrymme för fantastiska byggnader.

En del villor är trånga inomhus. Det var normen under det decennium när de byggdes, och det är inte så mycket du kan göra åt det. Men genom att ställa ett eller flera hus på tomten så kan du ta bort lite av trycket inomhus. Du kan stuva in minnen och andra saker i en bod. Och en annan bod eller hus kan användas som en del av hemmet. Därigenom så blir det mer trivsamt och luftigt.