Därför måste fibernäten grävas djupt

Det är inte bara att trycka på en knapp och ha internet i huset. Istället ligger det en hel del arbete bakom det hela, speciellt nu när fibernätet sprider sig allt mer. Det är nästan som en stor bläckfisk med tentakler som sträcker sig till norr och söder. Tanken är att så gott som alla hushåll ska kunna ha fiber om de vill inom en snar framtid. Hittills har det gått framåt med stormsteg, men på sina håll klagas det på kvaliteten.

Inte så att det är något fel på själva kablarna som läggs ner. Istället så är en del oroliga för att det inte grävs tillräckligt djupt. För det är ju ganska mycket som händer och sker under markytan. När du gräver upp nästa gång för ett speciellt projekt vill du inte riskera att hacka av fiberkablarna. Tänk vilket uppror det skulle bli om folk inte hade tillgång till sitt internet. Och hur mycket pengar som företagen skulle förlora på att det inte fungerade.

Dags för lite snabbare internet

Det finns flera orsaker till att fibernätet sprider sig med en sådan snabb fart. Just hastigheten på datatransporten är en stor anledning till att det blivit så populärt. Alla som varit med ett tag vet hur frustrerande det kan vara när internetuppkopplingen är långsam. Eller du får flytta på dig för att hitta den bästa mottagningen i hemmet. Det gör det svårt att arbeta eller se på film, och ibland går det inte alls. Med fiber sker det på en bråkdel av en sekund. Att se på film eller överföra stora filer går på nolltid. Stadsnätsbolaget AB har bred erfarenhet på marknaden. 

Något annat som uppskattats är att fibernätet klarar av stora mängder information på en och samma gång. Idag har många fler än enheter och vill gärna utnyttja dem allihop. Hela familjen kan nu vara ute och surfa utan att du märker någon skillnad. Detta är en klar fördel över andra alternativ. Samtidigt så påverkas inte fiberkablarna av åska eller andra väderproblem. Du har så gott som en garanti för att det alltid finns tillgängligt. Oavsett antalet användare, vädret eller hur mycket du vill ladda ner. Det går bra att kontakta Stadsnätsbolaget om du har frågor. 

Stor skillnad med fiber

Det är så mycket som fungerar bättre när du har en bra internetuppkoppling. Många som bor i glesbygden ser en ljusare framtid tack vare fibernätet. Problemet där har alltid varit att hitta sysselsättning på den plats du vill bo. Det är inte så gott om jobb och även lantbrukare kämpar för att klara sig. Men med internet som fungerar så har detta förändrats.

Små företag klarar sig riktigt bra tack vare att de kan få vissa uppgifter lösta på annat håll. Du kan skicka bilder och information för behandling någon annanstans, men bara om din uppkoppling klarar av stora filer. Med andra ord om du har fiber. Kristianstadsbladet skriver i denna artikel om fibernät på landsbygden. 

Tack vare internet är det också möjligt att bo var som helst i världen utan att behöva byta jobb. Många jobbar online, antingen med närvaro på distans eller genom att ladda upp sina projekt när de är färdiga. Det har öppnat fantastiska möjligheter. Som till exempel att kunna bo kvar på landet men jobba i stan. Och det behöver inte ens vara närmaste stad utan kan lika gärna vara någonstans långt borta.

Göra allting ordentligt redan från början

Så var de då grävandet som du ser lite varstans i landet. Trottoarer och rabatter grävs upp, likaså villatomter och gräsmattor. En del är rädda för att det ska bli problem i framtiden, om inte kablarna grävs ner riktigt djupt. Ett bra exempel är privata tomter. Om du tycker om att påta i jorden vill du inte riskera att träffa på en stor kabel. Vissa bolag lägger dem nära ytan, kanske bara en eller två decimeter djupt. Sveriges Radio rapporterar här om vikten av att fibernät grävs tillräckligt djupt. 

Det kan därför vara bra att läsa kontraktet noga. För när kablarna väl ligger där nedgrävda är det svårt att göra någonting åt det. Det ska mycket till för att någon ska gräva om och lägga dem djupare. Genom att övervaka arbetet personligen kan du kanske lägga märke till det på ett tidigt stadium. Men det är ofta inte möjligt eller ens praktiskt. Då är det desto bättre att få med det i kontraktet, så att du har rätt att säga något.

Vem vet vad framtiden har att bjuda på? Det kan bli ny teknologi som kompletterar fibernätet, eller något helt annorlunda. För tillfället är det bland det bästa du kan få med uppkoppling till internet. Men den digitala revolutionen är inte över, utan fortsätter att gå framåt. Och snabbt går det också, nästan som fiberoptiken som ligger där djupt ner i marken.