Bygga ekohus med smarta material

Allt fler tänker på framtiden när de bygger hus. Inte bara om hur de ska bo i hemmet under flera år, kanske generationer, men även på hur det kommer att påverka miljön. Det är idag möjligt att bygga ekohus med smarta material, att tänka efter före och planera för framtiden.

58-5-ekohus-miljovanligt-energisnaltFörutom de material som används för att bygga huset så är ju också driften av det en stor sak. Hemmet ska värmas upp, det behövs varmvatten och el, samtidigt som innemiljön måste vara sund och luftig. Allt detta kan man lägga in i planeringen redan på ett tidigt stadium, med det resultat att huset blir så gott som perfekt.

Smarta material till vardags

Ett sätt att bygga miljövänligt är genom att inkludera vedeldning som huvudkälla till värme. Dagens kaminer och kopplingar är så pass effektiva att en liten kamin kan klara av flera rum i ett hus. Eftersom ved är en förnybar energikälla och man också kan välja ved från välskötta skogar, så blir det ett alternativ som är mycket intressant. SweVed hanterar endast miljöcertifierad ved och garanterar därmed kvalitetsprodukter i alla lägen.

Att få veden hemkörd till dörren är en stor hjälp om man inte har riktigt bra kontakter själv. Dels får man bra ved som brinner som den ska, och som garanterat är bra för miljön. Men samtidigt så slipper man en stor del av arbetet, vilket kan vara ett hinder för de som vill satsa på ett mer ekologiskt liv. Du kan gilla deras Facebook-sida för att hålla dig uppdaterad om nyheter och erbjudanden. Det är alltså inte bara vid byggandet som man kan välja miljövänliga alternativ utan det kan bli ett levnadssätt även när huset är färdigt.

Bygga ekohus med smarta material

För många är det en dröm att få bo i ett hus som alstrar sin egen energi. En del har lyckats förverkliga sin dröm, och är idag helt självförsörjande. I Aftonbladet kan du läsa om hur miljöcertifierat trä hjälpte till att bygga ett gigantiskt ekohus. Ett första steg för många kan vara att isolera hemmet, speciellt om man köper ett färdigbyggt hus och inte kan göra så mycket med det. Detta håller värmen inne och stänger kylan ute, vilket är en vinnande kombination. Bra fönster och dörrar som är ordentligt insatta och tätade är ett annat steg i rätt riktning för att spara energi.

Bergvärme och solenergi är två stora källor till värme och el. Här är det viktigt att kunna spara eller ackumulera den energi som alstras, för de timmar på dygnet eller dagar på året när man har mindre. Vissa fasader drar till sig sol och värme, vilket sedan kan förvandlas till energi på ett snillrikt sätt. Det gäller att tänka på alla små detaljer och ta vara på det man har till hands. Att koppla samman och bygga på för att få ut all den energi som en familj kan tänkas behöva.

För det handlar ju inte om att gå omkring och frysa med långkalsongerna på sig hela vintern. Tanken är att  ett ekohus ska fungera normalt, men utan att förstöra naturen. För att verkligen utnyttja den energi som alstras är det också viktigt att inte slösa med den. Det finns en hel del små tips om hur man kan spara energi, och spara all värme och fukt som behövs inne i huset. Vädra ordentligt och effektivt- men under kortare perioder. Duscha istället för att bada, och stänga av vattnet när man tvålar in sig, och så vidare. Det finns mycket man kan göra för miljön och barnens framtid. Att bygga ekohus med smarta material är ett sätt, och att spara energi är ett annat.