Badrumsrenovering är inte helt simpelt

När man tar beslutet att renovera badrummet så börjar genast en resa. Resan tar en med på många tuffa beslut inom allt ifrån budgetar till val av material eller färg, men när väl hantverkarna är på plats och alla verktyg har burits in i bostaden så slår verkligheten till. Helt plötsligt så blir man medveten om att arbetet faktiskt ska påbörjas och att ett nytt badrum ska konstrueras. Det är en blandning med känslor utav upprymdhet tillsammans med ovisshet. För vad är det egentligen som väntar de närmaste veckorna? Ifall man inte själv är hantverkare så är det inte heller helt enkelt att veta hur alla steg och processer i en badrumsrenovering går till. Det i sin tur kan också lämna utrymme för en viss osäkerhet över om arbetet kommer gå enligt planerna eller ifall det är några hinder på vägen. Men lyckligtvis så kan du bli besparad dessa känslor, för även fast en badrumsrenovering inte är helt simpel så brukar de ofta innefatta snarlika moment – oavsett badrum.

Det första som hantverkarna gör är att skydda de omkringliggande miljöerna med hjälp utav täck-plast. Samtliga golv och övriga ytor blir alltså täckta med denna plast för att skydda mot damm, slitage och andra yttre påfrestningar som en badrumsrenovering i regel skapar. Detta görs enklast tillsammans med maskeringstejp och arbetet går i regel mycket fort att utföra. Seriösa byggfirmor och hantverkare gör detta på rutin och innefattar det alltid som ett elementärt moment i förarbetet. När man har försäkrat sig om att alla ytor är täckta så ska nästa steg påbörjas, i regel brukar det vara att göra sig av med det gamla badrummet – med andra ord rivningsarbetet.

Många bostadsägare känner sig lite illa till mods när det kommer till rivningsarbetet. Helt plötsligt så ser man hur det badrum man så länge använt varje morgon och kväll sakta men säkert plockas ner del för del. Men oroa dig inte, för även om det kan kännas lite olustigt att få se sitt badrum försvinna allt mer och mer framför ens ögon så kommer framtiden se desto snyggare ut. I övrigt så ser sen processen lite annorlunda beroende på vilka specifikationer och krav man har. Men till exempel så kan nästa moment i badrumsrenoveringen innefatta fuktspärrar eller våtrumsskivor. Man vill helt enkelt skydda sig mot vatten- eller fuktskador för det framtida badrummet, och då är det viktigt att hantverkarna med hjälp av moderna verktyg och en gedigen erfarenhet har koll på våtrumsarbeten. Som du säkert förstår kan nämligen fukt innebära stora skador, och att fukt förekommer i ett badrum behöver knappast nämnas. Med det sagt så är det väldigt viktigt att försäkra sig om att man har anlitat en byggfirma som har behörighet för att utföra våtrumsarbeten. På så sätt vet du att du kommer vara i trygga händer och att hantverkarna följer de branschråden som finns.

Som du kanske märker så är det alltså inte så mycket hokus pokus kring en badrumsrenovering. Det är helt enkelt en fråga om kompetens och erfarenhet från byggfirman, och genom att du som kund ser till att vara påläst så kommer du också känna dig mer trygg i renoveringen. Så förhoppningsvis är du besparad eventuell oro, kom ihåg att ta ett par djupa andetag – allt går enligt planerna!