Så fixar IT-forensiker din hemdator

Alla har en dator men det är inte många som verkligen vet hur den fungerar fullt ut. Du kan säkert göra en hel del, till och med backup eller rensningar. Men när det verkligen behövs så brukar det vara säkrast att vända sig till experterna. Bland annat så kan de vara det bästa alternativet när du behöver göra data recovery. Det är så lätt att förlora information av en eller annan anledning. Som med allting annat så finns det experter inom varje områden. Riskera inte att förlora informationen permanent genom att experimentera med hårddisken. 

Ibland går datorn helt enkelt sönder. De har en begränsad levnadstid och det verkar som att den blir allt kortare för var år som går. När hårddisken kraschar är det skönt att veta att allt inte är förlorat, även om det kan verka så. Experterna är verkligen det, de kan fiska upp bra mycket från djupet av en trasig dator. Så fort något händer ska du sluta använda enheten. Annars kan du av misstag skriva över den information som redan finns där. Du kanske trodde den var förlorad men den har bara hamnat lite längre ner på djupet. 

När det krisar till sig

Det kan ju också hända att ingenting är fel med din enhet. Istället har du klickat på en knapp av misstag, kanske varit för snabb med att säga radera. Ett virus kan också ställa till med många och stora problem. Här kan du naturligtvis begränsa riskerna genom att ha ett bra virusprogram installerat. I tillägg så ska man alltid vara försiktig med okända sajter och framför allt inte ladda hem från precis var som helst. Trots att det är mycket som kan ske finns det folk som kan rädda situationen. Läs mer på https://www.ibas.com/sv/

På en viss arbetsplats verkade det komma extra många virusattacker på måndagar. När ledningen undersökte problemet visade det sig att de som tog med en laptop hem lät barnen leka med dem. De var inte lika noga med vilka sajter de besökte, och därmed uppstod problemet. Det understryker vikten av att behandla internet för vad det är. En virtuell värld där allt kan hända. Om du skulle få in virus eller på andra sätt förlorar data så är det dock inte helt kört. https://www.ibas.com/sv/data-recovery/mobiltelefon/.

Den fantastiska cybervärlden

Dagens datorer, mobiltelefoner och andra enheter är bra komplicerade. För att skydda dem mot stöld eller inbrott så har många ett lås med fingeravtryck eller ansiktsbild. Det har hänt att en syster med mycket likt ansikte lyckats komma in i telefonen men teoretiskt sätt borde det inte gå. Men en liknande låsanordning kan göra det svårt för poliserna att komma in i en brottslings mobil. Såvida de inte tvingar honom att ta fram fingret och öppna den för dem. Helsingborgs Dagblad skriver i denna artikel om problem som kan uppstå i takt med teknikens utveckling. 

Allt detta är för folks bästa, för att de ska kunna hålla sin information säker. Samtidigt så har forensikerna blivit riktigt duktiga på att knäcka koder och ta sig in. De har rätt att göra det, men det visar samtidigt att det är möjligt. Var därför försiktig med dina enheter och ha uppsikt över dem så gott det går. Du kan också installera olika program som låser dem och gör det svårt att använda dem för andra. Alternativt att hämta eller radera all din information från annan ort. 

Det gäller att skydda sig så gott det går mot olika attacker. Lika gärna som du låser ytterdörren när du går ut så ska du ha olika lås eller koder på dina enheter. Det är inte alla som har rätt att komma in och se informationen. Även om det kanske inte handlar om kriminella personer så är vissa saker personliga eller bara för vissa medarbetare. 

Specialister som hittar data

Det finns flera smarta personer som jobbar hårt med att göra cybervärlden en säkrare plats. De uppfinner starkare och mer täta virusskydd, eller vad som än krävs för att skydda dina enheter. Det är inte något som bara företag ska ta på allvar. Låt experterna få ta hand om din hemdator också, och se till att allt det som tillhör dig eller din familj förblir privat. Samtidigt så kan de hjälpa dig hitta fram information om du förlorat den. Vissa saker är ju oersättliga, som bröllopsfoton eller vissa dokument. 

Samtidigt så kan dessa experter vara till nytta för att lösa brott. De vet precis hur de ska gå tillväga för att följa det elektroniska spåret och hitta fram till brottslingarna. Det kan ta lite tid, för även de kriminella är smarta, men med tålamod och rätt utrustning så är allting möjligt. Corren skriver i denna artikel om hur forensiker arbetar. Ibland kan du få en inblick i deras värld och den är verkligen fascinerande. Nu arbetar många skolor aktivt för att få fler studenter att söka sig till dessa utbildningar. Elektroniken och det digitala framskridandet bara fortsätter att växa till sig och det behövs kvalificerad personal på flera olika nivåer. 

Hur du tar hand om din hemdator

De flesta skaffar sig en dator och laddar ner Microsoft Office eller något liknande så att de kan använda den till det mesta. För en helt vanlig person så räcker det och blir över. Om du vill se på streaming eller skapa videofiler bör du välja en dator med tillräcklig kapacitet. De kostar inte så mycket utan du kan få en bra enhet för ett rimligt pris. Tycker du det är svårt att installera program så kan du alltid köpa ett program som gör det åt dig. Det låter krångligt men är faktiskt superenkelt. 

När du väl har allting färdigt så ska du dock tänka till. För något som du absolut inte vill få hem är virus eller andra liknande hemskheter. Se till att skydda din dator och all din information genom att installera ytterligare ett program. Det finns bra virusskydd som är helt gratis, men om du vill ha lite extra skydd så kostar det en liten summa per år. Nu är du redo att starta upp ditt cyberliv. 

I alla fall nästan. När du skapar konton eller loggar in på banker och kort bör du välja starka lösenord. Ingenting som har med familj och barn att göra, för sådana uppgifter är mer eller mindre offentliga. Hur många har inte använt barnets namn och födelseår? Välj istället något som du kan komma ihåg men som inte är direkt relaterat till dig. Och byt sedan lösenord med jämna mellanrum för att hindra cyberattacker. 

Hjälp från IT-forensikerna

Skulle det allra värsta hända och du förlorar din information så kan forensikerna vara till hjälp. Kontakta dem med en gång och använd inte din dator innan du pratat med dem. De tar sig en titt och säger sedan om de kan få tag på filerna eller inte. Sedan är det bara att ha tålamod medan de fiskar i din hårddisk. De kan också hjälpa dig hitta fram till den skyldige om någon stulit information.

Så ta hand om din hemdator på allra bästa sätt och utnyttja de hjälpmedel som finns. Skydda den mot attacker och andra problem med all din kraft. Men vänd dig gärna till IT-forensikerna vid behov, de kan så mycket mer som är användbart.