Heminredning – Inte bara för snyggt

Ordet heminredning förknippas vanligtvis med det helhetsintryck som man får när man kliver in i ett hem eller ett rum. Gardiner som matchar mattan. Mattan som matchar möblerna och självklart därtill en lampa som belyser allt på ett sätt som gör att känslan blir den som inredaren vill förmedla.

När man kommer hem till folk förväntar man sig att det ska vara heminrett på ett sätt som speglar de som bor där. Men när det gäller offentliga miljöer t.ex. sjukhus så är det mer sällan som man pratar om att det är heminrett och mysigt. Det behöver inte vara så utan även dessa mer sterila miljöer kan göras heminredda. En korridor på ett sjukhus kan bestå av två långa kala vita väggar som sträcker sig framåt mot något ändlöst slut. Det enda som skär av på väggarna är en brandsläckare och ett litet skåp som en hjärtstartare förvaras i. De två sakerna som bryter av det sterila påminner enbart om livets skörhet.

Sedan finns det de sjukhus som valt att lägga ner lite mer på heminredningen. Det behövs nämligen inte mycket. Väggarna kan målas med glada figurer som livar upp barnen som går förbi men även ger vuxna mer livslust än de kala vita väggarna som annars finns där. Tavlor brukar undvikas på grund av stöldrisken men målade tavlor kan inte någon ta…

Även brandsläckaren och hjärtstartaren kan byggas in i målandet vilket gör dem till en del av inredningen. Ett skåp kan bli en trädstam och en brandsläckares slang en snabel till en elefant.  När man inte kan jobba med inredningen med möbler får man istället lägga mer energi på det som går att göra dvs målning och belysning.  Egentligen är det enbart fantasin som sätter gränser och när det gäller barn så betyder det att gränserna är mycket långt borta. Så låt barnen vara med och inreda. Det tjänar vi alla på i längden.