Golvljusstaken – inredning på hög nivå

I flydda tider så användes ljus för att lysa upp hem och gård. Det var en nödvändighet eftersom det inte fanns någon elektricitet. Idag däremot så är det ett sätt att inreda hemmet. Att skapa atmosfär och en härlig stämning. Levande ljus har blivit synonymt med trivsel och mys. Ett bra sätt att få fram den här känslan är med en golvljusstake. Du får upp ljuset på en bra nivå och samtidigt så är själva ljusstaken snygg att se på.

Det behövs alltså inte så mycket för att få en bra stämning. Samtidigt så har golvljusstakar blivit riktigt moderna och en del av inredning på hög nivå. Det är inte bara något som folk har i ett visst rum utan de syns lite varstans, och även på arbetsplatserna. Den har fått ett rejält uppsving och återigen intagit sin plats i svenska folkets hjärtan.

Hur du skapar ett snyggt och mysigt hem

Att inreda ett hem inkluderar ett sammanförande av flera små detaljer till en harmonisk enhet. Allt måste inte vara precis likadant eller från samma linje. Men det är viktigt att alla dessa detaljer passar ihop. Dels har du de stora bitarna med möblerna. De kan inte alltid flyttas runt så mycket och är inte heller något du byter ut så ofta. Sedan är belysningen viktig för att markera vilken sorts rum det är. Starkare eller svagare lampor, utplacerade på väl valda ställen. Snygga smidesbestick bidrar till ett behagligt kök oavsett om det är där hemma eller på kontoret.

Du kan också göra mycket med textiler av olika slag. Mattor och gardiner, soffkuddar och dukar. Alla har sin plats och kan förvandla ett rum totalt. Välj sådant som du tycker om och som passar in i din livsstil. En annan sak som allt fler väljer att sätta in i sitt hus är en eldstad. Dels ger de värme till hemmet, speciellt om du installerar det på rätt sätt. Men det blir ofta också fokus för hela familjen, dit alla dras. Det är något speciellt med levande eld som gör dig lugn.  På kackhedbys.se kan du köpa en smart eldrist för att få en brasa som brinner bättre.

569-6-2-inred-med-ljus-stamning-atmosfar

Ljus för speciella tillfällen

Många använder sina ljusstakar på en daglig basis, speciellt under de riktigt mörka vintermånaderna. De ger dig en känsla av att vara skyddad mot mörker och kyla där utanför. Men de är också en utmärkt dekoration för en fest, där du kan göra det riktigt speciellt genom att tända en massa ljus. Ställ ut dem lite varstans och se hur festligt det blir. Expressen skriver i en artikel om hur golvljusstakar är utmärkta dekorationer till festen. Det kan verkligen löna sig att pröva på det och lyfta festen till en helt ny nivå. Levande ljus sitter alltid rätt.

Du kan alltså ha ljus av olika slag redan från grinden. När gästerna kommer in kan de gå genom en stig av ljus, med marschaller på vardera sidan av gången. Egentligen är det inte helt fel att någon gång välkomna barn och partner hem på det sättet. Tänk vad mycket roligare en fredagseftermiddag blir om trädgården är upplyst på det sättet. När det blir mörkt redan efter lunch så behövs det något lite extra för att komma i en bra helgstämning.

Hög klass på inredningen

När elen till slut blev en del av samhället så var det naturligtvis först de rika som installerade den. Det var en tydlig skillnad mellan de och fattigare personer, helt enkelt med vilken belysning de hade i hemmet. Idag är det annorlunda. Alla kan ha levande ljus som en del av sin inredning, och det finns många snygga ljusstakar att välja mellan. Det är intressant att se hur dagens rika faktiskt väljer denna sorts detalj för att skapa ett snyggt hem. Ett långt steg från bondesamhället och dess klassuppdelningar. Golvljusstaken är en naturlig del i ett designat hem. Läs mer på den här sidan i Expressen.

Det finns flera snygga ljusstakar som kan passa in var som helst. Om du söker efter den där helheten och harmonin har du en del att välja mellan. Smidesjärn, till exempel, är tidlöst och elegant. Dessa kan du använda med både trä, glas och andra material. Ofta så kan trivseln och elegansen komma från att just blanda olika stilar och material. Kanske inte för mycket eftersom det då kan kännas plottrigt. Men tillräckligt för att ge ditt hem ett litet lyft.

Levande ljus varje dag

Vissa personer börjar med sina ljus redan på morgonen. Det gör en vardagsmorgon lättare att hantera om du tänder lite ljus i badrummet eller på köksbordet. Samtidigt kan det skapa atmosfär för lördagsbrunchen som hela familjen äter i pyjamas. På eftermiddagar och kvällar är det en självklarhet för att skapa stämning. Med andra ord är levande ljus något som har ett starkt fotfäste hos de flesta och som ger dig det där lilla extra.